Biezpienu var pārvērst par jebko, sākot no gardiem desertiem līdz sātīgām vakariņām, nepavadot pusi dienas pie plīts.
Bet nez kāpēc daudzi apstājas pie klasiskajiem sirņikiem, pat nenojaušot, kādi kulinārijas šedevri slēpjas aiz parastās biezpiena paciņas. Kliedēsim mītu, ka šis produkts ir garlaicīgs.
Sāksim ar to, ka biezpiens ir ideāls pamats eksperimentiem. Piemēram, vai zinājāt, ka no tā var pagatavot vissmalkāko bezcepšanas siera kūku?
Lai to izdarītu, sajauc 400 g biezpiena ar 200 g salda krējuma, pievieno 100 g cukura un šķipsniņu vanilīna. Sakuļ maisījumu ar blenderi līdz gludai masai, liek uz sasmalcinātu cepumu pamatnes, kas sajaukta ar sviestu, un liek ledusskapī uz 4 stundām. Gatavo desertu izrotājiet ar svaigām ogām – viesi domās, ka to iegādājāties dārgā konditorejas veikalā.
Un, ja vēlaties kaut ko sātīgu, izmēģiniet biezpiena kotletes ar zaļumiem. Sajauc 500 g biezpiena ar olu, smalki sagrieztām dillēm un pētersīļiem, pievieno 3 ēdamkarotes miltu un sāls pēc garšas. Veido kotletes, apviļā tās rīvmaizē un apcep uz pannas līdz zeltaini brūnas. Pasniedz ar skābo krējumu – šis ēdiens patiks pat tiem, kas biezpienu parasti neēd.
Taču daudz interesantāk ir iziet ārpus ierastā. Piemēram, biezpiena saldējums. Sakuļ 300 g biezpiena ar 100 ml saldā krējuma, 50 g pūdercukura un sauju šokolādes skaidiņu. Lej veidnēs un sasaldē. Pēc 5 stundām jums būs deserts, kas nav sliktāks par veikalā pirkto, bet būs daudz veselīgāks.
Un visbeidzot, pikants variants. Biezpiena smēriņš sviestmaizēm ar ķiploku un garšvielām. Sasmalcina ar dakšiņu 200 g biezpiena, maigumam pievieno 2 caur presi izlaistas ķiploka daiviņas, tējkaroti paprikas, šķipsniņu sāls un karoti jogurta. Smērē uz grauzdiņiem vai krekeriem – šī uzkoda būs hīts pat pie svētku galda.
Bet tas vēl nav viss. Mēģiniet aizstāt daļu no miltiem pankūkās ar biezpienu – mīkla kļūs gaisīga un pankūkas būs neticami maigas. Vai pievienojiet to makaronu mērcei, nevis krējumam, lai iegūtu zemu kaloriju, bagātīgu garšu.